Advokat Thor Harald Eike prosederte i februar en sak som gjaldt krav om prisavslag fra boligkjøpere etter vesentlig feilplassering av et nybygget hus. Det prinsipielle spørsmålet var om det er anledning til å utmåle prisavslag til en kjøper for mangler som ikke gir seg objektive utslag i verdien på boligen men som oppleves subjektivt som vesentlige av boligkjøperen.
Den 28. februar 2018 avsa Høyesterett dom i saken, hvor boligkjøperne vant frem på alle punkter.
Kjøperne fikk medhold i sitt krav om prisavslag stort NOK 85.000,- for feilplassering på tomten av en ny bolig. Et par hadde inngått kontrakt med en utbygger om kjøp av en enebolig under oppføring. Boligen ble ved en feil oppført lengre mot nordøst enn avtalt, noe som medførte at passasjen mellom boligen og naboeiendommen ble mindre og innsynet mellom husene større.
Retting ble ansett uforholdsmessig kostbart, og entreprenøren hadde ikke hatt noen besparelse. Etter bustadoppføringslova har forbrukeren da rett til prisavslag tilsvarende verdireduksjonen mangelen medfører. Det ble ikke anført for Høyesterett at den økonomiske verdien var påvirket – spørsmålet var om verdireduksjonen for de aktuelle forbrukerne kunne gi grunnlag for prisavslag. Høyesterett besvarte under dissens 3-2 spørsmålet med ja.
Saken har vesentlig betydning for forståelsen av uttrykket «verdireduksjonen» i bustadoppføringslova § 33.
Les avgjørelsen i fulltekst her.