Vinterferien står for døren – er du og dine sikret??

For de aller fleste ender ski- eller alpinturen som en fantastisk opplevelse. Fart og spenning har imidlertid et risikoelement ved seg, noe man (bevisst eller ubevisst) aksepterer når man setter utfor bakken.

Høyesterett har hatt fritidsrisiko under lupen i flere dommer i det siste, og avsa fredag 15.02.19 dom i en sak der en kommende brud ble påført et brudd i ryggen under en RIB-tur i utdrikningslaget sitt. Høyesterett kom, i likhet med lagmannsretten, til at eieren av RIB’en ikke var erstatningsansvarlig for skaden. Allerede tirsdag neste uke, 26.02.19, skal Høyesterett blant annet ta stilling til ansvaret i en slalåmulykke der en 17 år gammel gutt kolliderte med en 8 år gammel jente i en slalåmbakke. Jenta ble påført omfattende skader.

Les mer om sakene her:

https://rett24.no/articles/bruden-brakk-ryggen-og-tapte-i-hoyesterett

https://rett24.no/articles/hoyesterett-retter-lupen-mot-fritidsrisiko

En ting er der man kan holde skadevolder eller andre ansvarlig for skaden, en annen ting er der man blir påført skader i uhell der ingen andre enn deg selv er inkludert.

Skulle uhellet da være ute, stoler de fleste på at forsikringene de har dekker de økonomiske konsekvensene dette kan medføre.

[Vilkår familieulykkesforsikring fra et tilfeldig forsikringsselskap]:

Særlige aktiviteter – sport

  1. a) Forsikringen gjelder ikke ulykkesskade som skyldes boksing, bryting, judo, karate og andre lignende kampidretter.
  2. b) Uten særskilt avtale gjelder forsikringen ikke ulykkesskade som skyldes:

– dykking med pustegass og fridykking dypere enn 10 meter

– fjellklatring, strikkhopp, Super G, utfor, offpiste og lignende, samt alle aktiviteter som betraktes som ekstremsport

Det er derimot svært vanlig at forsikringsavtalene har begrensninger om hva slags skader som dekkes. De innfelte vilkårene fra familieulykkesforsikringen til et større norsk forsikringsselskap viser blant annet at skader oppstått på grunn av «utfor, offpiste og lignende», ikke gir rett til forsikring.

Avhengig av hva som følger av reiseforsikringen (om man har en slik), risikerer man å stå igjen uten forsikring, og eventuelt kun få offentlige ytelser dersom skaden er omfattende nok.

Begrensningene fremgår av forsikringsvilkårene i dine forsikringer, og vi oppfordrer alle til å undersøke hva de og eventuelle familiemedlemmer er dekket for, samt ha et bevisst forhold til dette.

Andre forhold, som for eksempel promille, kan også påvirke en eventuell forsikringsdekning;

Les mer her: https://www.dinside.no/okonomi/matte-betale-nesten-50000-kroner-for-helikopter-og-legebesok-etter-afterski/70772685

Skulle du ha et spørsmål eller en sak om forsikrings- eller erstatningsrett, ta kontakt med våre spesialiserte advokater Ove Kahrs Wangensteen og Odd Gunnar Kallevik.

Foto: © Ragni Odéen

 

Relaterte saker

Publisert: 16. juni 2024

Advokat Eike prosederer sak om likebehandlingsprinsippet i vikarbyrådirektivet for Høyesterett

Saken gjelder en anke til Høyesterett over Gulating lagmannsretts dom 6. februar 2024, og saken gjelder lønnskrav fra arbeidstakere i et bemanningsforetak.  Det rettslige spørsmålet er om likebehandlingsprinsippet i arbeidsmiljøloven § 14-12 a kommer til anvendelse for arbeid som utleid til innleieselskaper med virksomhet på flerbruksfartøyer i offshorenæringen eller om arbeidsforholdet er omfattet av skipsarbeidsloven […]