Den etterlengtede nyordningen med utsatt tidfesting av merverdiavgift knyttet til fordringer som har sitt grunnlag i tilvirkningskontrakter trådte i kraft fra årsskiftet.
Ved gjennomføringen av større eller mindre byggeprosjekter, kan det ofte oppstå konflikter eller uenighet mellom entreprenør og byggherre. Dette vil ofte være ved fastsettelsen av vederlaget, der det kan oppstå spørsmål om hvem som eventuelt skal lastes for tilleggsarbeid, størrelsen eller justering av kontraktssummen og så videre. I tilfeller hvor oppdragsgiver ikke vil betale et slikt krav fra entreprenøren er dagens regel at entreprenøren må betale merverdiavgift til staten før kravet er endelig avklart.
I en bransje med trange marginer fra før, vil dette gjerne oppleves som både vanskelig og urimelig. Fra nyttår ble det innført en ordning med «utsatt tidfesting av merverdiavgift knyttet til fordringer som har sitt grunnlag i tilvirkningskontrakter», som skal avbøte på disse ulempene. Nyordningen innebærer at entreprenørene innvilges en likviditetsfordel ved at de slipper å binde opp store summer i merverdiavgift inntil kravet er avgjort.
Finansdepartementet la i statsbudsjettet opp til at reglene skal ha virkning fra 1. januar 2023. Nyordningen vil medføre at de næringsdrivende som får omtvistede krav etter 1. januar, får en likviditetsfordel ved at de slipper å innbetale merverdiavgift som er omtvistet, mens de som allerede har fakturert og rapportert moms ikke kan endre tidligere momsoppgaver selv om kravet først blir omtvistet i 2023.
Ta kontakt med våre advokater Hans-Jacob R. Sæther, Ove Kahrs Wangensteen eller Odd Gunnar Kallevik dersom du har spørsmål.
Dersom du ønsker å lese mer om de nye reglene kan du oppdatere deg ved å lese regjeringens budsjettforslag, entreprenørforeningens artikkel eller veier24 sitt oppslag.