Norsk barnevern er under hardt press etter at Menneskerettsdomstolen i Strasbourg så sent som i sommer kommuniserte i alt 16 nye barnevernsaker mot Norge i tillegg til de 10 sakene som allerede var kommunisert tidligere. Inntil nylig var 10 av de opprinnelige sakene rettskraftig avgjort, hvorav én endte med fellelse. Forrige uke ble Norge igjen dømt for brudd på EMK i den såkalte Strand Lobben – saken.
Den 10. september 2019 avsa Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen (EMD) dom i den såkalte Strand Lobben saken. Under dissens 13–4 kom flertallet til at norske myndigheter hadde krenket morens rett til familieliv i h.t. EMK art. 8 i en sak om tvangsadopsjon av en 3,5 år gammel gutt, som hadde vært plassert utenfor hjemmet siden han var tre uker gammel.
Bakgrunnen i det norske rettssystemet var at tingretten hadde gitt barneverntjenesten samtykke til adopsjon. Saken var anket til Borgarting lagmannsrett, som nektet anken fremmet og Høyesterett stadfestet nektelsen. Deretter ble saken klaget inn til EMD, som i november 2017 kom til at retten til familieliv ikke var krenket. Saken ble imidlertid brakt videre inn for EMD i såkalt «storkammer», som i dommen 10. september likevel kom til at retten til familieliv var krenket.
Dersom du ønsker å lese dommen i pdf-format, kan du laste den ned via denne lenken.
Hva var det rettslige spørsmålet i saken ?
Det sentrale rettslige spørsmålet i saken var i hvilken utstrekning barnevernmyndighetene pliktet å vektlegge det såkalte «biologiske prinsippet» i barnets beste-vurderingen. EMD konkluderte med at norske domstoler begikk en saksbehandlingsfeil ved ikke å foreta en tilstrekkelig vurdering da de innvilget samtykke til adopsjon i 2012.
Hvilke saksbehandlingsfeil hadde barneverntjenesten begått?
EMD kom til at verken morens interesser og utvikling eller muligheten til gjenforening av mor og sønnen var vurdert i tilstrekkelig utstrekning. Det ble også lagt vekt på at det ikke var innhentet noen oppdatert sakkyndigrapport etter den opprinnelige omsorgsovertakelsen.
Hvilken betydning får dommen?
Selv om dommen har fastsatt med endelig virkning at familiens menneskerettigheter var krenket ved tvangsadopsjonen, innebærer dette verken at adopsjonsvedtaket oppheves eller at gutten skal tilbakeføres til sin biologiske mor. EMD har konkludert med at EMK art. 8 var overtrådt og moren ble tilkjent erstatning, men ut over dette har ikke dommen som sådan materielle rettvirkninger. Det er imidlertid ingen tvil om at dommen vil få konsekvenser for hvordan barneverntjenesten og domstolene vil håndtere fremtidige saker om tvangsadopsjon.