Endringer i avhendingsloven trer i kraft

Nye regler ved kjøp- og salg av bolig

I 2019 vedtok Stortinget relativt store endringer i avhendingslova, og fra nyttår 2022 trer endringene i kraft. Avhendingslova er loven som regulerer kjøp- og salg av boliger, og det er ventet at endringene vil få stor betydning for framtidige boligtransaksjoner.

Risiko ved boligkjøp:

Kjøp og salg av bolig er alltid veldig viktig for partene. Risikoen ved boligkjøp er derimot ikke jevnt fordelt slik dagens regler er utformet. Så godt som alle brukte boliger selges i dag med et generelt «som den er»-forbehold. Det innebærer at med mindre selger har gitt feilaktige opplysninger om boligen, eller med mindre selger har holdt tilbake sentrale opplysninger, vil kjøper måtte akseptere enhver mangel ved eiendommen som ikke regnes som «vesentlig».

Dagens regler:

Dagens regler innebærer at selger reduserer sin egen risiko ved å vite minst mulig om boligen som selges, noe som igjen innbyr til konflikt. Ofte er det ikke jussen det strides om, men heller hva selger har eller måtte ha kjent til. Det er nettopp dette lovgiver nå vil til livs. Hovedhensikten med de nye reglene er å fordele risikoen på en mer balansert måte mellom selger og kjøper, og med det dempe antallet saker for rettsapparatet. Etter lovendringene blir nemlig selgeren ansvarlig for alle feil og mangler som det ikke har vært opplyst om før avtaleinngåelsen, ned til en viss minsteterskel. Selgeren vil derfor ha en sterk oppfordring til å belyse boligens tilstand før salg på en bedre og grundigere måte enn det tilfellet er i dag, og på den måten gi kjøperen en mer realistisk forventning til boligens kvaliteter.   

Lovendringene kort oppsummert:

  • «Som den er» – forbehold får ingen betydning ved salg til- eller mellom private
  • Hva som utgjør en mangel klargjøres
  • Lovfesting av når et arealavvik utgjør en mangel
  • Det innføres en egenandel på kr. 10.000 for å gjøre mangler gjeldende
  • Kjøpers undersøkelsesplikt tydeliggjøres
  • Det innføres regler for tilstandsrapporter

 

Det er ingen endringer i reklamasjonsbestemmelsene. Den som vil gjøre en mangel gjeldende overfor selger må derfor fortsatt reklamere innen rimelig tid (senest 2-3 måneder). Reklameres det for sent  taper man et eventuelt mangelskrav. Det er derfor svært viktig å reagere raskt når en får mistanke om at en bolig kan ha en mangel. Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund har flere advokater i Haugesund og på Karmøy med bred erfaring innenfor dette feltet, og vi bistår gjerne. Vi undersøker alltid innledningsvis om du har krav på rettshjelp via forsikring, og vi ordner det praktiske med ditt forsikringsselskap. Ta kontakt for en uforpliktende samtale.

 

Advokat Werner Dagsland, 18.11.2021

Relaterte saker

Publisert: 16. september 2024

Klar for Ung i Næring H2024?

Sammen med våre gode samarbeidspartnere Næringsforeningen Haugalandet, Maritimt Forum Haugalandet og YoungShip Haugalandet arrangerer vi @Ung i Næring i Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund AS sine kontorer i Haugesund den 24. oktober. Meld deg på før det blir fullt via denne lenken: https://lnkd.in/dsr5nWEM #UngiNæring #MaritimtForum #YoungShip Eurojuris International Eurojuris Norge

Publisert: 16. juni 2024

Advokat Eike prosederer sak om likebehandlingsprinsippet i vikarbyrådirektivet for Høyesterett

Saken gjelder en anke til Høyesterett over Gulating lagmannsretts dom 6. februar 2024, og saken gjelder lønnskrav fra arbeidstakere i et bemanningsforetak.  Det rettslige spørsmålet er om likebehandlingsprinsippet i arbeidsmiljøloven § 14-12 a kommer til anvendelse for arbeid som utleid til innleieselskaper med virksomhet på flerbruksfartøyer i offshorenæringen eller om arbeidsforholdet er omfattet av skipsarbeidsloven […]