Dagpengeregelverket ved permittering under coronakrisen

Stortinget har den siste tiden gjort enkelte endringer og oppmykninger av regelverket for dagpenger til permitterte, og nedenfor følger en kort oversikt over det vi anser som de viktigste endringene.

Finner du ikke det du leter eller er det noe du ikke skjønner?  Ta kontakt når som helst med vår ekspert i trygde- og velferdsrett, advokat Anders Gustavsen, via kontaktinformasjonen her.

Varslingsplikt/varslingsperiode

Utgangspunktet er at arbeidsgiver har en varslingsplikt før permitteringen kan iverksettes.
Normalt er denne varslingsperioden på 14 dager. Men, inntil 2 dagers varsel kan gis dersom permitteringen er begrunnet i en «uforutsett hendelse». Den ansatte skal motta normal lønn i varslingsperioden.

Det er verdt å merke seg at NAV ikke tar stilling til om arbeidsgiver har rett til å gi 2 dagers varsel eller 14 dagers varsel. Om du er uenig i arbeidsgivers vurdering må du evt. ta dette opp med tillitsvalgte eller Arbeidstilsynet.

Har din arbeidsgiver gitt deg 2 dagers varsel, og begrunnet dette i en uforutsett hendelse, vil NAV uansett legge dette til grunn for sin videre saksbehandling og foretar ingen selvstendig overprøving.

Tips! Med en gang du mottar varsel om permittering så bør du logge deg inn på denne linken, og melde deg som arbeidsledig: https://arbeidssokerregistrering.nav.no/start

Husk også å oppdatere CV på ditt navwww.nav.no.

Nå kan du søke om dagpenger. Gjør du det elektronisk på www.nav.no, så vil søknaden bli raskere behandlet. Men, i disse dager vil det uansett ta noe tid før NAV klarer å behandle alle søknadene. Det er også viktig å sende inn all dokumentasjon som NAV ber om i søknaden, ellers risikerer du at behandlingen av saken din vil bli ytterligere forsinket!

Arbeidsgivers lønnsplikt

Normalt er det slik at arbeidsgiver må betale den permitterte vanlig lønn de første 15 dagene etter at permitteringen trer i kraft. Dette kalles arbeidsgivers lønnspliktperiode. Denne perioden som utbetales i fra arbeidsgiver er ikke underlagt noen begrensning oppad til f.eks. maks 6G (Kr.599.148,-).

Men, Stortinget har nå midlertidig vedtatt at arbeidsgivers lønnsplikt begrenses til 2 dager, og at Staten skal betale 18 dager. Totalt får da den permitterte 20 dager med «full lønn», istedenfor 15 dager.

Ventetidsperioden

Etter at arbeidsgiverperioden opphører har permitterte som har søkt om dagpenger tidligere måttet vente tre dager før dagpengene ble utbetalt. Disse ventedagene er nå midlertidig opphevet. De permitterte vil dermed gå over på dagpengerettigheter etter folketrygdloven umiddelbart etter utløpet av arbeidsgiverperioden på to dager

Dagpenger i fra NAV

Som kort nevnt ovenfor har Stortinget vedtatt at de midlertidig vil dekke «full lønn» i de neste 18 dagene, utover de to dagene arbeidsgiver skal betale den permitterte lønn.

Det er verdt å merke seg at «full lønn» likevel er begrenset oppad til maks 6 ganger Grunnbeløpet. (Kr.599.148,-)

Tjener du f.eks. 650.000 kroner så vil du da få utbetalt dagpenger etter et grunnlag maks på 599.148 kroner de første 18 dagene med utbetaling i fra NAV.

Etter dag 20 i permitteringstiden skal det innføres en ordning som sikrer personer en inntekt på minimum 80 % av dagpengegrunnlaget opp til 3G, og 62,4 % av dagpengegrunnlaget over 3G og opp til 6G.

Krav til minsteinntekt

Et av vilkårene har tidligere vært at du i løpet av det siste året før du søker om dagpenger kan vise til en minsteinntekt på minst 1,5 G (kr.149.787,-).

Stortinget har nå midlertidig redusert denne grensen til 0,75 G (Kr.74.894,-) slik at flere med lavinntekt vil få rett til dagpenger i denne krisesituasjonen.

Husk også at du kan ha rett på fri rettshjelp om du mener dagpengegrunnlaget du får i fra NAV er feil, og vil klage på vedtaket!

Ta kontakt med en av våre spesialiserte advokater så hjelper vi deg gjerne!

Relaterte saker

Publisert: 14. mars 2024

Nye kvoteringsregler for styrer i norske foretak

Nye kvoteringsregler for styrer i norske foretak Fra 1. januar 2024 ble det innført en rekke nye endringer i foretakslovgivningene for å bedre kjønnsbalansen i norske styrer. Det er bestemt at reglene trinnvis skal utvides inntil 2028 for flere og flere foretak. Til slutt vil endringene gjelde for om lag 20 000 selskap. Det er beregnet […]

Publisert: 22. desember 2023

Endringer i arbeidsmiljøloven – dette må du få med deg før nyttår!

Begrensninger i muligheten for å leie inn arbeidskraft: For det første ble reglene om innleie av arbeidskraft kraftig innskjerpet med virkning fra 1. april 2023. Vi skrev om dette i tidligere artikkel i mars her: https://eurojurishaugesund.no/endringer-i-innleiereglene-far-store-konsekvenser-for-naeringslivet-i-var-region/ 8 måneder etter innføringen kan man forsiktig spå at siste ord om denne endringer neppe er sagt. EØS-tilsynet (ESA) […]

Publisert: 8. desember 2023

Høyesterett skal vurdere kapitalisereringen av erstatning ved ekspropriasjon

Ved fastsettelse av erstatning for fremtidig tap, er hovedregelen at beløpet skal utbetales som en engangssum.  Domstolene må følgelig beregne hvilket samlet beløp skadelidte skal få utbetalt i dag til erstatning for et tap som først oppstår i fremtiden. Kapitaliseringsrente Erstatningsbeløpet som utbetales i en engangssum skal i teorien kunne settes i banken eller investeres, […]

Publisert: 21. november 2023

Ny rettsskandale under oppseiling?

Saken gjelde en dame som i underrettene ble dømt for promillekjøring under påvirkning av cannabis. Hun erkjente at hun bruker cannabis medisinsk, og at hun hadde tatt cannabis-medisin mer enn åtte timer før hun satte seg bak rattet. Hun mente imidlertid at hun var klinisk edru, selv om omregning etter de faste vilkårene viste at […]

Publisert: 21. november 2023

Thor Harald Eike prosederer prinsipiell barnevernssak for Høyesterett

Saken gjelder spørsmålet om domstolene kan fastsette plassering i institusjon når dette ikke er vurdert av barneverns- og helsenemnda. I en barnevernssak hadde fylkesnemnda fastsatt omsorgsovertakelse og plassering i fosterhjem. Ved anke til tingretten ble omsorgsovertakelsen stadfestet, men det ble fastsatt plassering i institusjon. Lagmannsretten tok stilling til om vilkårene for omsorgsovertakelse for datteren etter […]

Publisert: 6. november 2023

Vi bistår organisasjoner og utøvere i idrettsrettslige spørsmål

Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har det øverste idrettspolitiske ansvar for all idrett i Norge.  Virksomheten er regulert av NIFs lov, som blant annet inneholder straffebestemmelser med disiplinær- og sanksjonsregler rettet mot overtredelser av regelverket. Sanksjonssystemet er utformet for å kunne håndtere et bredt spekter av situasjoner og overtredelser, fra mindre forseelser […]