Sykdom i nær familie – nye regler utvider retten til pleiepenger fra NAV

 

Fra 1. oktober utvider regjeringen (NAV) pleiepengeordningen betydelig, og det betyr at flere foreldre kan være hjemme og pleie sine syke barn.

Flere av våre advokater har omfattende kunnskap om NAV-reglene, som kan fremstå nokså uforståelige.  Ta gjerne kontakt med advokatfullmektig Anders Gustavsen for en uforpliktende prat.

Å oppleve at et barn blir alvorlig sykt er en veldig vanskelig situasjon for hele familien. Derfor utvider regjeringen (NAV) fra 1. oktober pleiepengeordningen betydelig, og det betyr at flere foreldre kan være hjemme og pleie sine syke barn.

Når har man rett til pleiepenger?

Dagens svært strenge sykdomskrav lempes på. Det skal nå være tilstrekkelig at barnet er sykt og med behov for kontinuerlig tilsyn og pleie (i dag stilles det blant annet krav om at barnet er livstruende eller svært alvorlig sykt).

Før lovendringen ble pleiepenger kun innvilget til de som hadde omsorg for barn under 18 år og som hadde livstruende eller annen svært alvorlig sykdom eller skade. Fra og med 1. Oktober får også foreldre med varig syke barn rett til pleie penger om det kan bevises at barnet har behov for kontinuerlig tilsyn og pleie.

Også foreldre med barn over 12 år, som taper arbeidsinntekt i forbindelse med barnets opphold i helseinstitusjon, vil ha rett til pleiepenger etter den nye regelendringen. Før endringen mistet en retten til pleiepenger når barnet ble eldre enn 12 år.

Hva får man utbetalt?

Pleiepenger skal kunne gis fra første dag. I dagens ordning er det sju karensdager (ventedager) i forbindelse med barns behandling i helseinstitusjon. Karensdagene oppheves.

Grunnlaget for utbetaling av pleiepenger følger samme ordning som når en blir syk og får utbetalt sykepenger i fra NAV. Det vil si at en vanlig arbeidstaker vil få utbetalt 100% av det fastsatte pleiepengegrunnlaget. Men, merk at grunnlaget er begrenset oppad til 6 ganger grunnbeløpet, omregnet til årsinntekt utgjør dette for tiden maks 561.792 kroner.

En må også merke seg at en kun får utbetalt 100% av det fastsatte grunnlaget det første året. NAV regner ett år som 260 stønadsdager (mandag til fredag).

Etter dette vil utbetalingen av de resterende 1040 stønadsdagene reduseres til 66% av det fastsatte grunnlaget. (Dette kan forøvrig sammenlignes situasjonen med overgangen fra sykepenger til arbeidsavklaringspenger.)

Det innføres samtidig en tidsbegrensning på inntil fem år (1300 stønadsdager) dersom en tar ut 100 prosent pleiepenger.

Tar en ut kun 50 prosent pleiepenger og jobber resten så kan pleiepengene forlenges til inntil 10 år (2600 stønadsdager). Det er også mulig å gradere pleiepengene ned til 20 prosent. I dag kan foreldrene bare gradere ned til 50 prosent. Dette vil gjøre det lettere for foreldre å kombinere pleiepenger og delvis arbeid ved at foreldre kan jobbe mer, uten at retten til pleiepenger faller bort.

Begge foreldre skal kunne ta ut pleiepenger samtidig ved behov, men en vil da bruke opp 2 stønadsdager ved fullt uttak. I dag har foreldrene denne muligheten kun ved livstruende eller svært alvorlig sykdom hos barnet.

Når den nye ordningen trer i kraft starter alle på ny telling, som betyr at retten til full dagkonto (1300 stønadsdager) gjelder for alle, uavhengig om familiene tidligere har mottatt pleiepenger.

En rekke av vilkårene som NAV skal vurdere når en søker om pleiepenger er skjønnsbaserte, og det kan oppstå tilfeller hvor en søker ikke er enig i den vurderingen og det resultat som NAV har kommet til.

Hvordan søker jeg?

Vi har solid kompetanse innen de fleste NAV-ytelser. Ta gjerne kontakt om du trenger bistand til å klage på vedtak ifra NAV som du ikke er enig i.

Husk også at enkelte vil kunne ha rett til fri rettshjelp på klage over vedtak ifra NAV.

Relaterte saker

Publisert: 26. september 2023

Nye kloke hoder!               

Elisabeth Torkellsen og Vebjørn Søndenaa Rullestad fra henholdsvis Veavågen og Skjold tiltrådte i august som nye advokatfullmektiger. De er begge nyutdannede fra studier i Bergen og er klare for spennende dager i advokatbransjen.  

Publisert: 20. september 2023

Advokatbevilling til Magnus Stene Holstad

Etter å ha arbeidet hos oss som advokatfullmektig siden august 2021 mottok Magnus Stene Holstad tidligere denne uken sin advokatbevilling. I fullmektigperioden har han arbeidet innenfor et bredt spekter av områder med særlig fokus på sivile tvister på vegne av privat- og næringsklienter.   Vi gratulerer!

Publisert: 18. september 2023

Advokat Ben Einar Grindhaug gjenoppnevnt som fast forsvarer

Ved oppnevningen har Domstolsadministrasjonen særlig lagt vekt på hans formelle og personlige kvalifikasjoner.  Nærhet og tilgang til domstolene er også tillagt vekt, sammen med domstolenes erfaring med hans arbeid i forrige periode.  Det er gledelig å se at begge domstolslederne lokalt/regionalt dermed har satt pris på hans solide kompetanse og lokale tilhørighet ved oppnevningen for […]

Publisert: 6. september 2023

Ung i Næring – høstens happening

Vi gjentar suksessen fra i vår og inviterer nå til andre samling i Ung i Næring.  Vi lover også denne gang en kveld med faglig innhold, god mat og drikke, DJ og kjempegod stemning. Ung i Næring er et nettverk for unge under 40 i næringslivet på Haugalandet, på tvers av bransjer.  Det gjennomføres uformelle […]

Publisert: 1. september 2023

Advokat Sverre Hetland fast bistandsadvokat for en ny periode

Oppnevningen bygger på innstillinger fra førstelagmannen i Gulating lagmannsrett og uttalelse fra Sorenskriveren i Haugaland og Sunnhordland tingrett, som bl.a. har foretatt sine vurderinger på bakgrunn av faglige kvalifikasjoner, relevant praksis, personlige egenskaper og om det er flere med verv som fast forsvarer eller fast støtteadvokat ved same advokatfirma. Det er også lagt vekt på […]

Publisert: 26. juni 2023

Vebjørn Søndenå Rullestad ansatt som ny advokatfullmektig

Vi har ansatt Vebjørn Søndenå Rullestad som ny advokatfullmektig.  Vebjørn er fra Skjold i Vindafjord og utdannet ved Universitetet i Bergen.  Han tiltrer i august 2023.