Høyesterett hadde den 4. desember 2017 til behandling spørsmålet om arbeidsmiljølovens regler om virksomhetsoverdragelse ville komme til anvendelse der en person med rett til brukerstyrt personlig assistanse (BPA) bytter leverandør av tjenesten.
Bakgrunnen var at personen (B) som hadde rett til BPA byttet leverandør fra Uloba til Aleris Ungplan & BOI AS som følge av en konflikt med den ene av de totalt 5 assistentene. Uloba gikk da til oppsigelse av assistentene under henvisning til at kommunen hadde «sagt opp avtalen om BPA for B». Tre av assistentene ble ansatt i Aleris som brukerstyrt personlige assistenter for B. A mente leverandørbyttet var en virksomhetsoverdragelse, og at hans arbeidsforhold dermed var overført til Aleris, jf. arbeidsmiljøloven § 16-1, jf. § 16-2 første ledd. Aleris var ikke enig i dette og dermed endte saken i domstolen.
Høyesterett kom til at det forelå en virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiljøloven § 16-1. Både enhetsvilkåret og identitetsvilkåret var oppfylt.
Ansettelsesavtalen knyttet assistenten til den aktuelle brukeren. Assistenten inngikk i en enhet på fem assistenter som ytet bistand i brukerens hjem og der han ellers oppholdt seg. Brukeren styrte innholdet i tjenesten etter sitt behov, og ledet selv det daglige arbeidet i enheten. At virksomheten sentralt bisto med begrensede støttefunksjoner var ikke til hinder for at enheten ble ansett som en selvstendig operasjonell enhet.
Høyesterett la vekt på at tre av assistentene ble etter brukerens valg ansatt hos den nye tjenesteleverandøren for å fortsette i hans enhet der. Det kommunale tildelingsvedtaket ble fornyet hvert år, og utgjorde det økonomiske grunnlaget for tjenesten både før og etter leverandørbyttet.
Høyesterett forkastet da anken til Aleris og stadfestet at A sitt arbeidsforhold ble overført til dem.
Dommen gir veiledning for anvendelsen av virksomhetsoverdragelsesregelen i arbeidsmiljøloven § 16-1.