EU-domstolen fastslår at Airbnb ikke må ha konsesjon som eiendomsmegler

I en nylig avsagt dom fastslår EU-domstolen at Airbnb ikke er å anse som en «forkledt» eiendomsmegler i juridisk forstand.  Det er antatt at dette vil medføre at Airbnb vil øke sine aktiviteter i hele Europa, også i Norge og de øvrige EØS-landene.

Bakgrunnen for dommen var at den franske turistorganisasjonen AHTOP hadde innklaget Airbnb til EU-domstolen med påstand om at selskapets virksomhet var å anse som eiendomsmegling underlagt konsesjonsplikt.  Airbnb bestred klagen under påstand om at man utelukkende var å anse som sosial informasjonsvirksomhet og følgelig kunne utøve sin virksomhet fritt uten offentlig tillatelse til å drive eiendomsmegling i Frankrike.

EU-domstolen var enig med Airbnb og dette vil etter alle solemerker få vesentlig betydning for samtlige Europeiske EU- og EØS-land.

 

Dommen vil naturlig nok ha stor betydning for Airbnb sin virksomhet, men premissene tilsier at denne også vil ha virkning for andre selskaper som driver sin virksomhet på digitale platformer.

EU domstolen slår i korte trekk fast at Airbnb forestår ren tjenesteyting med enkelte tilleggstjenester via sin platform, uten at Airbnb som sådan dermed også formidler overnattingstjenester.  Videre fastsetter domstolen at tjenesteytingen utelukkende er å anse som en sosial informasjonsvirksomhet, med den konsekvens at det er lovverket i det landet foretaket har sitt hjemting (Irland for Airbnb sin del) som regulerer virksomheten og at øvrige mottakerland bare kan vedta særreguleringer med grunnlag i et fåtall vesentlige allmenne interesser.  Disse restriksjonene må i så tilfelle passere en «proporsjonalitetstest» og må rapporteres til såvel EU-kommisjonen som til hjemstaten for å være gyldige.

Dommen medfører at samtlige EU- og EØS-land må gjennomgå og eventuelt revidere sine særrestriksjoner i f.t. Airbnb etter etter EU-domstolens angivelse av hvilke retriksjoner som er forsvarlige og en tilhørende proporsjonalitetstest (gjerne kalt «Ubertesten»).  Restriksjonene må også rapporteres til EU-kommisjonen og til Irland som hjemstat.

Det er knyttet betydelig spenning til om og i hvilket omfang Airbnb-dommen får betydning også for andre digitale platformer med lignende former for tjenesteyting.

Les dommen med dansk fulltekst via denne linken.

Relaterte saker

Publisert: 16. september 2024

Klar for Ung i Næring H2024?

Sammen med våre gode samarbeidspartnere Næringsforeningen Haugalandet, Maritimt Forum Haugalandet og YoungShip Haugalandet arrangerer vi @Ung i Næring i Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund AS sine kontorer i Haugesund den 24. oktober. Meld deg på før det blir fullt via denne lenken: https://lnkd.in/dsr5nWEM #UngiNæring #MaritimtForum #YoungShip Eurojuris International Eurojuris Norge

Publisert: 16. juni 2024

Advokat Eike prosederer sak om likebehandlingsprinsippet i vikarbyrådirektivet for Høyesterett

Saken gjelder en anke til Høyesterett over Gulating lagmannsretts dom 6. februar 2024, og saken gjelder lønnskrav fra arbeidstakere i et bemanningsforetak.  Det rettslige spørsmålet er om likebehandlingsprinsippet i arbeidsmiljøloven § 14-12 a kommer til anvendelse for arbeid som utleid til innleieselskaper med virksomhet på flerbruksfartøyer i offshorenæringen eller om arbeidsforholdet er omfattet av skipsarbeidsloven […]