EU-domstolen fastslår at Airbnb ikke må ha konsesjon som eiendomsmegler

I en nylig avsagt dom fastslår EU-domstolen at Airbnb ikke er å anse som en «forkledt» eiendomsmegler i juridisk forstand.  Det er antatt at dette vil medføre at Airbnb vil øke sine aktiviteter i hele Europa, også i Norge og de øvrige EØS-landene.

Bakgrunnen for dommen var at den franske turistorganisasjonen AHTOP hadde innklaget Airbnb til EU-domstolen med påstand om at selskapets virksomhet var å anse som eiendomsmegling underlagt konsesjonsplikt.  Airbnb bestred klagen under påstand om at man utelukkende var å anse som sosial informasjonsvirksomhet og følgelig kunne utøve sin virksomhet fritt uten offentlig tillatelse til å drive eiendomsmegling i Frankrike.

EU-domstolen var enig med Airbnb og dette vil etter alle solemerker få vesentlig betydning for samtlige Europeiske EU- og EØS-land.

 

Dommen vil naturlig nok ha stor betydning for Airbnb sin virksomhet, men premissene tilsier at denne også vil ha virkning for andre selskaper som driver sin virksomhet på digitale platformer.

EU domstolen slår i korte trekk fast at Airbnb forestår ren tjenesteyting med enkelte tilleggstjenester via sin platform, uten at Airbnb som sådan dermed også formidler overnattingstjenester.  Videre fastsetter domstolen at tjenesteytingen utelukkende er å anse som en sosial informasjonsvirksomhet, med den konsekvens at det er lovverket i det landet foretaket har sitt hjemting (Irland for Airbnb sin del) som regulerer virksomheten og at øvrige mottakerland bare kan vedta særreguleringer med grunnlag i et fåtall vesentlige allmenne interesser.  Disse restriksjonene må i så tilfelle passere en «proporsjonalitetstest» og må rapporteres til såvel EU-kommisjonen som til hjemstaten for å være gyldige.

Dommen medfører at samtlige EU- og EØS-land må gjennomgå og eventuelt revidere sine særrestriksjoner i f.t. Airbnb etter etter EU-domstolens angivelse av hvilke retriksjoner som er forsvarlige og en tilhørende proporsjonalitetstest (gjerne kalt «Ubertesten»).  Restriksjonene må også rapporteres til EU-kommisjonen og til Irland som hjemstat.

Det er knyttet betydelig spenning til om og i hvilket omfang Airbnb-dommen får betydning også for andre digitale platformer med lignende former for tjenesteyting.

Les dommen med dansk fulltekst via denne linken.

Relaterte saker

Publisert: 19. mars 2023

Kvinnovasjonssamling hos Eurojuris Haugesund

Selv om det har vært en positiv utvikling, er det fortsatt arbeid å gjøre for å øke antall kvinnelige styremedlemmer i mindre selskaper og i andre bransjer enn de mest tradisjonelle. Det er også viktig å fortsette arbeidet med å rekruttere og utvikle kvinnelige ledere, slik at flere kvinner blir kvalifiserte til å ta på […]

Publisert: 8. mars 2023

Gratulerer med Kvinnedagen

Så langt har ingen land i verden oppnådd full likestilling, selv om temaet har stått på agendaen i mer enn 100 år. Fortsatt opplever mange kvinner og jenter diskriminering basert på kjønn, bl.a. knyttet til manglende rett til utdanning og helsetjenester, vold i hjemmet, tvangs­ekteskap, kjønnslemlestelse og menneske­handel. Kvinner har dessuten i snitt lavere lønn […]

Publisert: 9. januar 2023

«Hjalp svigermor med nettbanken – fikk beskjed om at det ikke var greit»

Med en stadig mer digital hverdag er problemstillingen som tas opp i artikkelen til NRK noe de fleste av oss kan kjenne oss igjen i.  Behovet for å ha det formelle i orden før man hjelper eldre slektninger eller bekjente via digitale ordninger er viktig. Løsningen på dilemmaet er i de aller fleste tilfeller en […]

Publisert: 3. januar 2023

Regelendring med stor betydning for entreprenørene

  Ved gjennomføringen av større eller mindre byggeprosjekter, kan det ofte oppstå konflikter eller uenighet mellom entreprenør og byggherre. Dette vil ofte være ved fastsettelsen av vederlaget, der det kan oppstå spørsmål om hvem som eventuelt skal lastes for tilleggsarbeid, størrelsen eller justering av kontraktssummen og så videre.  I tilfeller hvor oppdragsgiver ikke vil betale […]

Publisert: 28. november 2022

Kommunal vei gjøres privat