Datatilsynet ilegger overtredelsesgebyr for ulovlig videresendelse av ansattes e-post

Nylig vedtok Datatilsynet å ilegge en arbeidsgiver et overtredelsesgebyr på NOK 250.000,- for ulovlig videresending av ansattes e-post.

 

Bakgrunnen for gebyret var at en arbeidsgiver av hensyn til driften hadde bedt en av sine ansatte om å aktivere automatisk videreforsendelse fra sin e-postkasse til en felles e-postkasse tilhørende arbeidsgiver.  Arbeidstakeren var ukomfortabel med dette og klaget forholdet inn for Datatilsynet som en krenkelse av vedkommendes lovbeskyttede personvern.

I vedtaket konkluderer Datatilsynet med at arbeidsgiver ikke hadde rettslig grunnlag for å iverksette den automatiserte videreforsendelsen, som tvert imot ble ansett å stride mot så vel de strenge bestemmelsene i forskrift om arbeidsgivers innsyn i e-postkasse og annet elektronisk materiale som personvernforordningens alminnelige krav om rettslig grunnlag etter personvernforordningen.  Det ble også lagt vekt på at arbeidsgiveren ikke hadde utarbeidet rutiner for innsyn i e-post idet Datatilsynet fremholdt at en utbedring av virksomhetens rutiner ville kunne virket forebyggende i f.t. fremtidige, urettmessige innsyn.

Etter dette ble arbeidsgiveren pålagt å utbedre så vel internkontrollen som egne retningslinjer for innsyn i ansattes e-postkasser.  Videre ble virksomheten ilagt et overtredelsesgebyr på hele NOK 250 000,- for å ha iverksatt en urettmessig overvåkning av den ansattes e-postkasse uten rettslig grunnlag.

Vedtaket er i skrivende stund ikke rettskraftig og det kan ikke utelukkes at dette kan bli endret ved senere klage eller rettslig overprøving.  Uansett er det imidlertid en alvorlig vekker for enhver arbeidsgiver i f.t. alvoret i å åpne/lese/videresende ansattes e-postkasser, sågar hvor det foreligger samtykke.  Reglene er svært strenge og det er lett å se for seg at et mer alvorlig inngrep i den ansattes rettigheter ville kunne ledet til et enda høyere gebyr.

Les mer om dine rettigheter og plikter som ansatt eller arbeidsgiver via Datatilsynets gode veiledere:

Relaterte saker

Publisert: 11. mars 2025

Ny forskrift med strengere regler om rett til innsyn i aksjeeierbok og aksjonærregister

Alle aksjeselskaper (både AS og ASA) plikter å føre en oppdatert oversikt over hvem som er deres aksjonærer i selskapets aksjeeierbok eller hos en verdipapirsentral.  De ordinære aksjeselskapene velger selv om man vil benytte seg av en intern aksjeeierbok eller registrere aksjene i Verdipapirsentralen, mens allmennaksjeselskapene naturlig nok plikter å registrere alt i Verdipapirsentralen.  Uansett […]

Publisert: 16. september 2024

Klar for Ung i Næring H2024?

Sammen med våre gode samarbeidspartnere Næringsforeningen Haugalandet, Maritimt Forum Haugalandet og YoungShip Haugalandet arrangerer vi @Ung i Næring i Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund AS sine kontorer i Haugesund den 24. oktober. Meld deg på før det blir fullt via denne lenken: https://lnkd.in/dsr5nWEM #UngiNæring #MaritimtForum #YoungShip Eurojuris International Eurojuris Norge

Publisert: 16. juni 2024

Advokat Eike prosederer sak om likebehandlingsprinsippet i vikarbyrådirektivet for Høyesterett

Saken gjelder en anke til Høyesterett over Gulating lagmannsretts dom 6. februar 2024, og saken gjelder lønnskrav fra arbeidstakere i et bemanningsforetak.  Det rettslige spørsmålet er om likebehandlingsprinsippet i arbeidsmiljøloven § 14-12 a kommer til anvendelse for arbeid som utleid til innleieselskaper med virksomhet på flerbruksfartøyer i offshorenæringen eller om arbeidsforholdet er omfattet av skipsarbeidsloven […]