Inkluderende rekruttering gir resultat!

Første kvinne som avla juridisk embetseksamen het Marie Cathrine Dahl og årstallet var 1890. Hun endte imidlertid som lærer, da kvinner ikke hadde lov til å praktisere som sakførere, eller advokater som vi sier i dag.

I 1901 avla tre kvinner juridisk embetseksamen. En av disse var Elise Sem. Hun ble Norges første kvinnelige advokat, og senere også første kvinnelige høyesterettsadvokat. Først i 1904 trådte loven som tillot kvinnelige sakførere i kraft, og samme dag åpnet Elise Sem sitt advokatkontor i Oslo. Loven som tillot kvinnelige sakførere fikk navnet «lex Elisiana» etter henne.

Frem til 1922 avla kun ytterligere 14 kvinner juridisk embetseksamen, og bare fire av disse ble autoriserte sakførere.

En annen virkelighet

I dag er virkeligheten heldigvis en helt annen. På jusstudiet er det stadig flere kvinner enn menn, og i 2019 var hele 2 av 3 nye jusstudenter kvinner! En undersøkelse kartlagt av Advokatforeningen i 2021, viser at kjønnsfordelingen blant norske advokater består av 39 % kvinner og 61 % menn. Når vi ser på kjønn hos advokatfullmektiger er tallet 62 % kvinner og 38 % menn. Fremtidens kjønnsbalanse i advokatbransjen ser altså riktig så lys ut!

I 2020 var 17,2% av partnerne i norske advokatfirma kvinner. Tallet høres kanskje lavt ut, men dette var en økning på hele 2,6% fra 2018. Dette viser at målrettet arbeid og fokus på rekruttering faktisk fungerer!

Flere studier viser også at bedrifter som er gode på likestilling har bedre lønnsomhet enn de som ikke er gode på likestilling. I tillegg til at bedrifter med en genuin likestillingskultur og en kvinneandel på minst 20 % i styret eller ledelse, presterer bedre, har de også større grad av innovasjon, kreativitet og kritisk sans.

Tallenes tale

Tallenes tale er klar: Verden og samfunnet har utviklet seg siden Elise Sem ble Norges og Europas første kvinnelige «overrettssakfører» med eget firma. Selv om det fremdeles er behov for målrettet fokus på rekrutteringsmangfold i advokatbransjen, uavhengig av kjønn og bakgrunn, er det også viktig å anerkjenne at utviklingen går rett vei.

Relaterte saker

Publisert: 16. september 2024

Klar for Ung i Næring H2024?

Sammen med våre gode samarbeidspartnere Næringsforeningen Haugalandet, Maritimt Forum Haugalandet og YoungShip Haugalandet arrangerer vi @Ung i Næring i Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund AS sine kontorer i Haugesund den 24. oktober. Meld deg på før det blir fullt via denne lenken: https://lnkd.in/dsr5nWEM #UngiNæring #MaritimtForum #YoungShip Eurojuris International Eurojuris Norge

Publisert: 16. juni 2024

Advokat Eike prosederer sak om likebehandlingsprinsippet i vikarbyrådirektivet for Høyesterett

Saken gjelder en anke til Høyesterett over Gulating lagmannsretts dom 6. februar 2024, og saken gjelder lønnskrav fra arbeidstakere i et bemanningsforetak.  Det rettslige spørsmålet er om likebehandlingsprinsippet i arbeidsmiljøloven § 14-12 a kommer til anvendelse for arbeid som utleid til innleieselskaper med virksomhet på flerbruksfartøyer i offshorenæringen eller om arbeidsforholdet er omfattet av skipsarbeidsloven […]