Nok en barnevernsak er henvist til behandling i EMD (Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen) ifølge nettstedet Rett24. Denne gang gjelder henvisningen den såkalte «Naustdalsaken» fra 2016, hvor en norsk-rumensk familie mente seg utsatt for menneskerettsbrudd etter at barneverntjenesten akuttplasserte deres fem barn på grunnlag av anklager om fysisk avstraffelse.
De rettslige spørsmål i Naustdal-saken er bl.a. om norske myndigheter krenket et rumensk foreldrepars rett til familieliv (EMK art. 8) da man i 2016 akuttplasserte 5 barn etter mistanker om at foreldrene hadde avstraffet barna fysisk. Familien tilhørte Pinsevenn-menigheten og mente at plasseringen var religiøst begrunnet, noe som medførte sterke reaksjoner og demonstrasjoner mot norsk barnevern verden over.
Henvisningsbeslutningen innebærer på ingen måte at EMD har tatt stilling til de materielle spørsmålene i saken. Av de ti sakene som med dette er henvist endte en av tre rettskraftig avgjorte saker med fellelse, mens det fortsatt gjenstår å se hva som blir resultatet av domstolens storkammerbehandling i oktober. Tre saker er avvist med begrunnelse.
Det høye antallet barnevernssaker som henvises til behandling i EMD gir grunn til å stille spørsmål ved om den norske lovgivningen er i utakt med europeiske menneskerettsstandarder eller om det faktisk er slik at det er vårt strenge system som legger listen for hva som er et forsvarlig barnevern til barnets beste. Det er imidlertid ikke noen grunn til å tro at det negative internasjonale mediefokuset på norsk barnervern vil avta med dette.