Rett til avbestilling av reiser på grunn av koronapandemien

Koronakrisen snur etter hvert opp ned på reiseplanene for alle som har tenkt seg ut av landet.  I mange tilfeller er det heller ikke noe annet å gjøre enn å droppe hele turen.  Men hvilke regler gjelder egentlig for avbestilling og hvilke rettigheter har du?

Advokatfullmektig Inger Amdal Osvåg oppsummerer kort i denne artikkelen.

Når Utenriksdepartementet (UD) utsteder et offisielt reiseråd og fraråder reiser til land eller steder, vil reiseforsikringen dekke avbestilling fullt ut dersom forsikringen dekker avbestilling. Siste oppdatering kom 14. mars, hvor Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.  Ellers – hvor reiserådene til vanlig begrenses til enkeltland – vil refusjonspraksisen for reiser til land og steder som ikke er på UDs liste over reiseråd variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap. Du må derfor sjekke med ditt reiseforsikringsselskap, for å se hva de tilbyr.

Flere forsikringsselskaper dekker også avbestilling av private feriereiser dersom du er satt i karantene av helsemyndighetene. Her kreves det dokumentasjon fra fastlege eller offentlig helsevesen om at man er satt i karantene. Det stilles også krav til når reisen må ha vært kjøpt og når karantenen må ha begynt. Denne situasjonen vurderes fortløpende av forsikringsselskapene og praksisen vil nok være noe ulik fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, slik at du må sjekke med ditt forsikringsselskap for å finne ut hva som gjelder for deg.

Har du bestilt en tradisjonell pakkereise er utgangspunktet at man har rett til å avbestille mot et gebyr. Størrelsen på gebyret vil avhenge av hvor nærme reisetidspunktet avbestillingen kommer.

Flybilletter kan ikke avbestilles uten at det fremgår av kjøpsvilkårene. Du har imidlertid krav på å få refundert avgifter dersom du velger å ikke fly.

Når det gjelder overnatting er pengene tapt dersom man ikke har kjøpt overnatting med avbestillingsmuligheter. Du har likevel en mulighet til å kontakte overnattingsstedet og høre om du kan få utsatt overnattingen til et senere tidspunkt.

Planlegger du en tur, anbefales det å bestille billetter og overnatting som kan refunderes.  Vår også oppmerksom på at dersom UD har utstedt offisielt reiseråd i et område, vil ikke reiseforsikringen gjelde dersom du likevel skulle finne på å reise.

Utenriksdepartementets oppdaterte reiseråd til enhver tid finner du via denne linken.

 

Relaterte saker

Publisert: 11. mars 2025

Ny forskrift med strengere regler om rett til innsyn i aksjeeierbok og aksjonærregister

Alle aksjeselskaper (både AS og ASA) plikter å føre en oppdatert oversikt over hvem som er deres aksjonærer i selskapets aksjeeierbok eller hos en verdipapirsentral.  De ordinære aksjeselskapene velger selv om man vil benytte seg av en intern aksjeeierbok eller registrere aksjene i Verdipapirsentralen, mens allmennaksjeselskapene naturlig nok plikter å registrere alt i Verdipapirsentralen.  Uansett […]

Publisert: 16. september 2024

Klar for Ung i Næring H2024?

Sammen med våre gode samarbeidspartnere Næringsforeningen Haugalandet, Maritimt Forum Haugalandet og YoungShip Haugalandet arrangerer vi @Ung i Næring i Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund AS sine kontorer i Haugesund den 24. oktober. Meld deg på før det blir fullt via denne lenken: https://lnkd.in/dsr5nWEM #UngiNæring #MaritimtForum #YoungShip Eurojuris International Eurojuris Norge

Publisert: 16. juni 2024

Advokat Eike prosederer sak om likebehandlingsprinsippet i vikarbyrådirektivet for Høyesterett

Saken gjelder en anke til Høyesterett over Gulating lagmannsretts dom 6. februar 2024, og saken gjelder lønnskrav fra arbeidstakere i et bemanningsforetak.  Det rettslige spørsmålet er om likebehandlingsprinsippet i arbeidsmiljøloven § 14-12 a kommer til anvendelse for arbeid som utleid til innleieselskaper med virksomhet på flerbruksfartøyer i offshorenæringen eller om arbeidsforholdet er omfattet av skipsarbeidsloven […]