Sykemelding betyr ikke nødvendigvis rett til sykepenger

Sykemelding betyr ikke nødvendigvis rett til sykepenger

I en fersk dom har Høyesterett gitt Staten v/ Nav medhold i at det var riktig å avslå en søknad om sykepenger. Avslaget var riktig selv om vedkommende hadde opptjent sykepengerettigheter etter folketrygdloven, og alle parter var enige om at det forelå sykdom og sykemelding fra lege.

 

«Selv om den vanlige oppfatningen er at det er legen som sykmelder, så er altså legens sykmelding formelt sett bare en sakkyndig uttalelse til en søknad om sykepenger», uttaler Høyesterett. I denne saken vurderte Nav at selv om de var enig i sykdomsbeskrivelsen, var de ikke enig i legeerklæringen som sa at plagene medførte at søkeren ikke var arbeidsfør.

Fra Nav sin side ble viktigheten av gode kontrollmuligheter framhevet. Det ble videre anført at Norge har verdens høyeste sykefravær, og at fastlegeordningen har bidratt til at legene i større grad har blitt pasientens advokater framfor å være portvoktere for fellesskapets velferdsordninger.

Medisinsk sakkyndige ved Nav vurderte at sykdommen/skadene som søkeren hadde pådratt seg i denne saken, ikke ga tilstrekkelig grunnlag for arbeidsuførhet slik tilstanden var beskrevet i journalen eller i saken for øvrig.

Høyesterett uttalte at det er sikker rett at Nav kan overprøve legens sykmelding, og fant ingen grunn til å betvile de faglige vurderingene som Nav hadde gjort i denne saken. Dermed ble avslaget på søknad om sykepenger stående, til tross for sykemelding fra lege.

Våre advokater som bistår i slike saker kjenner seg godt igjen i problemstillingen. Det er søkeren, altså den som mener å ha rett på en trygdeytelse, som har bevisbyrden for at vilkårene for å få ytelsen er oppfylt. Et vilkår for rett til sykepenger er at personen det gjelder er arbeidsufør som følge av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom eller skade. Det er altså ikke nok å være syk. Sykdommen må også forhindre personen det gjelder fra å utføre sitt arbeid. Da er det særlig viktig at den som blir utsatt for skade eller sykdom, påser at legeerklæringen gir en utfyllende beskrivelse av den funksjonsnedsettelsen som skaden eller sykdommen har ført med seg.

 

Les hele dommen her: https://lovdata.no/avgjorelse/hr-2019-2336-a

Relaterte saker

Publisert: 19. mars 2023

Kvinnovasjonssamling hos Eurojuris Haugesund

Selv om det har vært en positiv utvikling, er det fortsatt arbeid å gjøre for å øke antall kvinnelige styremedlemmer i mindre selskaper og i andre bransjer enn de mest tradisjonelle. Det er også viktig å fortsette arbeidet med å rekruttere og utvikle kvinnelige ledere, slik at flere kvinner blir kvalifiserte til å ta på […]

Publisert: 8. mars 2023

Gratulerer med Kvinnedagen

Så langt har ingen land i verden oppnådd full likestilling, selv om temaet har stått på agendaen i mer enn 100 år. Fortsatt opplever mange kvinner og jenter diskriminering basert på kjønn, bl.a. knyttet til manglende rett til utdanning og helsetjenester, vold i hjemmet, tvangs­ekteskap, kjønnslemlestelse og menneske­handel. Kvinner har dessuten i snitt lavere lønn […]

Publisert: 9. januar 2023

«Hjalp svigermor med nettbanken – fikk beskjed om at det ikke var greit»

Med en stadig mer digital hverdag er problemstillingen som tas opp i artikkelen til NRK noe de fleste av oss kan kjenne oss igjen i.  Behovet for å ha det formelle i orden før man hjelper eldre slektninger eller bekjente via digitale ordninger er viktig. Løsningen på dilemmaet er i de aller fleste tilfeller en […]

Publisert: 3. januar 2023

Regelendring med stor betydning for entreprenørene

  Ved gjennomføringen av større eller mindre byggeprosjekter, kan det ofte oppstå konflikter eller uenighet mellom entreprenør og byggherre. Dette vil ofte være ved fastsettelsen av vederlaget, der det kan oppstå spørsmål om hvem som eventuelt skal lastes for tilleggsarbeid, størrelsen eller justering av kontraktssummen og så videre.  I tilfeller hvor oppdragsgiver ikke vil betale […]

Publisert: 28. november 2022

Kommunal vei gjøres privat