Er du og din bedrift forberedt på de nye GDPR-bestemmelsene? Meld deg på vårt gratis kurs i dag!

De nye og strenge personvernreglene GDPR trer i kraft i mai 2018.

Vår erfaring er dessverre at mange bedriftsledere ikke har god nok  innsikt i den nye personvernordningen

sier advokat Lise M. Østensjø Waage, som sammen med Konica Minolta arrangerer kurs om emnet i Konica Minoltas lokaler i Karmsundsgata 178, 5527 Haugesund den

27. september 2017 kl. 1400-1600.

Advokat Waage bistår norske bedrifter med å forberede sine virksomheter til EUs personvern-forordning. Hun vil fortelle deg hva selskaper som behandler og lagrer personopplysninger bør huske på.  Thomas Grønlie, ITS direktør Konica Minolta vil fortelle deg hva Konica Minolta kan bistå deg med rundt GDPR og håndtering av personaldata.  Han er Konica Minoltas fremste ekspert på dokumenthåndtering.

Dersom du ønsker å delta på kurset, kan du ganske enkelt melde deg på her.  Dersom du ikke kan komme men ønsker å bli kontaktet, kan du sende en mail til advokat Waage via kontaktinformasjonen her.  Ønsker du å bli kontaktet av Konica Minolta for praktisk/teknisk bistand, trykker du her.

Enkel, fri bevertning.

 

GDPR er en forkortelse for General Data Protection Regulation og er nye personvernforordninger som må implementeres innen mai 2018 i EU og EØS-landene.

Hvem omfattes av reglene?

Lovverket vil gjelde enhver bedrift som håndterer personopplysninger, uansett bransje. Med GDPR forventes det at norske virksomheter innfører nye tiltak og rutiner for å ivareta personvernet – ellers må de ta konsekvensen i form av kraftige bøter.

Her er noen viktige GDPR-punkter:

  • Gjelder alle land tilknyttet EU, og er et standardisert regelverk: En felles lov for alle land.
  • Gjelder alle virksomheter som håndterer kundeinformasjon og personopplysninger. Uansett bransje. Fra frisørsalongen på hjørnet til store shippingselskaper.
  • Innebærer direkte regulering av databehandlere og strengere krav til behandling av personopplysninger
  • Store konsekvenser i form av kraftige bøter for brudd: Opptil fire prosent av selskapets årlige omsetning eller 20 millioner euro.

Til tross for at GDPR har sirkulert en stund i IT-bransjen, viser det seg at mange bedriftsledere ikke har nok innsikt om den nye personvernordningen. I noen tilfeller har de ikke engang hørt om GDPR. Få selskaper har startet arbeidet med å tilpasse seg den nye ordningen. Dette til tross for at Datatilsynet lenge har anbefalt at man begynner arbeidet.

Rådene fra Datatilsynet:

  • Ha oversikt over hvilke personopplysninger dere behandler:
    Alle virksomheter som samler inn eller bruker personopplysninger skal ha oversikt over hvilke personopplysninger det er snakk om, hvor de kommer fra og hva som er det rettslige grunnlaget for behandlingen.
  • Sørg for å oppfylle dagens lovkrav:
    Overgangen til de nye reglene blir lettere om dere etterlever kravene i personopplysningsloven, som gjelder i Norge i dag. Har dere gode rutiner for internkontroll som fungerer etter hensikten og er kjent i organisasjonen, er det lettere å få oversikt over hva dere må endre.
  • Sett dere inn i det nye regelverket:
    Dere finner forordningsteksten på Datatilsynets nettsider. Der fylles det også på med artikler om de nye reglene etter hvert som vi utarbeider dem.
  • Lag rutiner for å følge de nye reglene:
    Gå gjennom rutinene dere har for behandling av personopplysninger. Oppdater dem etter nytt regelverk der det trengs. Dokumenter de nye rutinene, og legg en plan for nødvendige endringer. Er systemene deres laget for å ivareta kravet til innebygd personvern, dataportabilitet og personvern som standardinnstilling? Klarer dere å fange opp og besvare henvendelser fra borgerne innen én måned? Endringer i systemer og rutiner tar tid.

Kilde: Konica Minolta

 

Relaterte saker

Publisert: 22. desember 2023

Endringer i arbeidsmiljøloven – dette må du få med deg før nyttår!

Begrensninger i muligheten for å leie inn arbeidskraft: For det første ble reglene om innleie av arbeidskraft kraftig innskjerpet med virkning fra 1. april 2023. Vi skrev om dette i tidligere artikkel i mars her: https://eurojurishaugesund.no/endringer-i-innleiereglene-far-store-konsekvenser-for-naeringslivet-i-var-region/ 8 måneder etter innføringen kan man forsiktig spå at siste ord om denne endringer neppe er sagt. EØS-tilsynet (ESA) […]

Publisert: 8. desember 2023

Høyesterett skal vurdere kapitalisereringen av erstatning ved ekspropriasjon

Ved fastsettelse av erstatning for fremtidig tap, er hovedregelen at beløpet skal utbetales som en engangssum.  Domstolene må følgelig beregne hvilket samlet beløp skadelidte skal få utbetalt i dag til erstatning for et tap som først oppstår i fremtiden. Kapitaliseringsrente Erstatningsbeløpet som utbetales i en engangssum skal i teorien kunne settes i banken eller investeres, […]

Publisert: 21. november 2023

Ny rettsskandale under oppseiling?

Saken gjelde en dame som i underrettene ble dømt for promillekjøring under påvirkning av cannabis. Hun erkjente at hun bruker cannabis medisinsk, og at hun hadde tatt cannabis-medisin mer enn åtte timer før hun satte seg bak rattet. Hun mente imidlertid at hun var klinisk edru, selv om omregning etter de faste vilkårene viste at […]

Publisert: 21. november 2023

Thor Harald Eike prosederer prinsipiell barnevernssak for Høyesterett

Saken gjelder spørsmålet om domstolene kan fastsette plassering i institusjon når dette ikke er vurdert av barneverns- og helsenemnda. I en barnevernssak hadde fylkesnemnda fastsatt omsorgsovertakelse og plassering i fosterhjem. Ved anke til tingretten ble omsorgsovertakelsen stadfestet, men det ble fastsatt plassering i institusjon. Lagmannsretten tok stilling til om vilkårene for omsorgsovertakelse for datteren etter […]

Publisert: 6. november 2023

Vi bistår organisasjoner og utøvere i idrettsrettslige spørsmål

Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har det øverste idrettspolitiske ansvar for all idrett i Norge.  Virksomheten er regulert av NIFs lov, som blant annet inneholder straffebestemmelser med disiplinær- og sanksjonsregler rettet mot overtredelser av regelverket. Sanksjonssystemet er utformet for å kunne håndtere et bredt spekter av situasjoner og overtredelser, fra mindre forseelser […]

Publisert: 26. september 2023

Nye kloke hoder!               

Elisabeth Torkellsen og Vebjørn Søndenaa Rullestad fra henholdsvis Veavågen og Skjold tiltrådte i august som nye advokatfullmektiger. De er begge nyutdannede fra studier i Bergen og er klare for spennende dager i advokatbransjen.