Er du og din bedrift forberedt på de nye GDPR-bestemmelsene? Meld deg på vårt gratis kurs i dag!

De nye og strenge personvernreglene GDPR trer i kraft i mai 2018.

Vår erfaring er dessverre at mange bedriftsledere ikke har god nok  innsikt i den nye personvernordningen

sier advokat Lise M. Østensjø Waage, som sammen med Konica Minolta arrangerer kurs om emnet i Konica Minoltas lokaler i Karmsundsgata 178, 5527 Haugesund den

27. september 2017 kl. 1400-1600.

Advokat Waage bistår norske bedrifter med å forberede sine virksomheter til EUs personvern-forordning. Hun vil fortelle deg hva selskaper som behandler og lagrer personopplysninger bør huske på.  Thomas Grønlie, ITS direktør Konica Minolta vil fortelle deg hva Konica Minolta kan bistå deg med rundt GDPR og håndtering av personaldata.  Han er Konica Minoltas fremste ekspert på dokumenthåndtering.

Dersom du ønsker å delta på kurset, kan du ganske enkelt melde deg på her.  Dersom du ikke kan komme men ønsker å bli kontaktet, kan du sende en mail til advokat Waage via kontaktinformasjonen her.  Ønsker du å bli kontaktet av Konica Minolta for praktisk/teknisk bistand, trykker du her.

Enkel, fri bevertning.

 

GDPR er en forkortelse for General Data Protection Regulation og er nye personvernforordninger som må implementeres innen mai 2018 i EU og EØS-landene.

Hvem omfattes av reglene?

Lovverket vil gjelde enhver bedrift som håndterer personopplysninger, uansett bransje. Med GDPR forventes det at norske virksomheter innfører nye tiltak og rutiner for å ivareta personvernet – ellers må de ta konsekvensen i form av kraftige bøter.

Her er noen viktige GDPR-punkter:

  • Gjelder alle land tilknyttet EU, og er et standardisert regelverk: En felles lov for alle land.
  • Gjelder alle virksomheter som håndterer kundeinformasjon og personopplysninger. Uansett bransje. Fra frisørsalongen på hjørnet til store shippingselskaper.
  • Innebærer direkte regulering av databehandlere og strengere krav til behandling av personopplysninger
  • Store konsekvenser i form av kraftige bøter for brudd: Opptil fire prosent av selskapets årlige omsetning eller 20 millioner euro.

Til tross for at GDPR har sirkulert en stund i IT-bransjen, viser det seg at mange bedriftsledere ikke har nok innsikt om den nye personvernordningen. I noen tilfeller har de ikke engang hørt om GDPR. Få selskaper har startet arbeidet med å tilpasse seg den nye ordningen. Dette til tross for at Datatilsynet lenge har anbefalt at man begynner arbeidet.

Rådene fra Datatilsynet:

  • Ha oversikt over hvilke personopplysninger dere behandler:
    Alle virksomheter som samler inn eller bruker personopplysninger skal ha oversikt over hvilke personopplysninger det er snakk om, hvor de kommer fra og hva som er det rettslige grunnlaget for behandlingen.
  • Sørg for å oppfylle dagens lovkrav:
    Overgangen til de nye reglene blir lettere om dere etterlever kravene i personopplysningsloven, som gjelder i Norge i dag. Har dere gode rutiner for internkontroll som fungerer etter hensikten og er kjent i organisasjonen, er det lettere å få oversikt over hva dere må endre.
  • Sett dere inn i det nye regelverket:
    Dere finner forordningsteksten på Datatilsynets nettsider. Der fylles det også på med artikler om de nye reglene etter hvert som vi utarbeider dem.
  • Lag rutiner for å følge de nye reglene:
    Gå gjennom rutinene dere har for behandling av personopplysninger. Oppdater dem etter nytt regelverk der det trengs. Dokumenter de nye rutinene, og legg en plan for nødvendige endringer. Er systemene deres laget for å ivareta kravet til innebygd personvern, dataportabilitet og personvern som standardinnstilling? Klarer dere å fange opp og besvare henvendelser fra borgerne innen én måned? Endringer i systemer og rutiner tar tid.

Kilde: Konica Minolta

 

Relaterte saker

Publisert: 29. mars 2021

Høyesterett slår fast at arbeidssøkere bare plikter å opplyse om tidligere arbeidskonflikter dersom det blir stilt spørsmål om dette

I en nylig avsagt dom fra Høyesterett var forholdet at en servitør som var ansatt på prøve, ble oppsagt i prøvetiden.  Arbeidsgiver begrunnet oppsigelsen med begrunnelse i manglende pålitelighet ved at han ved ansettelsen ikke hadde opplyst at han var blitt avskjediget av sin forrige arbeidsgiver på grunn av trusler og samarbeidsproblemer. Arbeidstaker aksepterte ikke […]

Publisert: 29. mars 2021

Høyesterett med ny dom om skjeggkre

Bakgrunnen for saken var at en bolig som var solgt «som den er», viste seg å være angrepet av skjeggkre.   Selgerne engasjerte et skadedyrfirma, som utryddet insektene.  Kjøperne mente imidlertid at mangelen ikke var utbedret ved dette og spørsmålet for Høyesterett var følgelig om kjøper kunne kreve prisavslag for henholdsvis midlertidige bruksulemper ved retting og […]

Publisert: 25. mars 2021

Datatilsynet ilegger overtredelsesgebyr for ulovlig videresendelse av ansattes e-post

Bakgrunnen for gebyret var at en arbeidsgiver av hensyn til driften hadde bedt en av sine ansatte om å aktivere automatisk videreforsendelse fra sin e-postkasse til en felles e-postkasse tilhørende arbeidsgiver.  Arbeidstakeren var ukomfortabel med dette og klaget forholdet inn for Datatilsynet som en krenkelse av vedkommendes lovbeskyttede personvern. I vedtaket konkluderer Datatilsynet med at […]

Publisert: 19. mars 2021

Statlige kompensasjonsmidler til lokale virksomheter som er rammet av smitteverntiltak

Haugalandskommunene Haugesund, Karmøy og Tysvær skal hver for seg fordele statlige kompensasjonsmidler til lokale virksomheter som er rammet av smitteverntiltak.  Midlene er stilt til disposisjon for virksomheter som er rammet av smitteverntiltak og som støtte til virksomheter som helt eller delvis ikke omfattes av andre kompensasjonsordninger. Hvilke virksomheter kan søke kompensasjon? Alle virksomheter i de […]

Publisert: 8. mars 2021

Vi støtter mangfold i advokatbransjen!

I fjor høst publiserte analyseselskapet Universum en undersøkelse over landets meste populære arbeidsplasser. Innen kategorien «juss» kom politiet, tingrettene og utenriksdepartementet på topp tre. Det advokatfirmaet som lå øverst på listen, lå på 16. plass. Det er dårlig nytt, og urovekkende for advokatbransjen. Advokatbransjen avhenger av dyktige kvinner og menn. Advokathverdagen er krevende og man […]

Publisert: 17. januar 2021

Rapport om maritim, digital sikkerhet med forslag om nasjonalt responssenter for cybersikkerhet i Haugesund

Fellesstrategien er utarbeidet på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet og Samferdselsdepartementet og har sitt utgangspunkt i Regjeringens nasjonale strategi for digital sikkerhet.   Som ledd i arbeidet er det bl.a. også innhentet analyser fra Sintef (SINTEF- Trusselvurdering i forbindelse med strategi for maritim digital sikkerhet) og DNV ( DNV GL- ROS-analyse for maritim digital sikkerhet).  I […]