Er du og din bedrift forberedt på de nye GDPR-bestemmelsene? Meld deg på vårt gratis kurs i dag!

De nye og strenge personvernreglene GDPR trer i kraft i mai 2018.

Vår erfaring er dessverre at mange bedriftsledere ikke har god nok  innsikt i den nye personvernordningen

sier advokat Lise M. Østensjø Waage, som sammen med Konica Minolta arrangerer kurs om emnet i Konica Minoltas lokaler i Karmsundsgata 178, 5527 Haugesund den

27. september 2017 kl. 1400-1600.

Advokat Waage bistår norske bedrifter med å forberede sine virksomheter til EUs personvern-forordning. Hun vil fortelle deg hva selskaper som behandler og lagrer personopplysninger bør huske på.  Thomas Grønlie, ITS direktør Konica Minolta vil fortelle deg hva Konica Minolta kan bistå deg med rundt GDPR og håndtering av personaldata.  Han er Konica Minoltas fremste ekspert på dokumenthåndtering.

Dersom du ønsker å delta på kurset, kan du ganske enkelt melde deg på her.  Dersom du ikke kan komme men ønsker å bli kontaktet, kan du sende en mail til advokat Waage via kontaktinformasjonen her.  Ønsker du å bli kontaktet av Konica Minolta for praktisk/teknisk bistand, trykker du her.

Enkel, fri bevertning.

 

GDPR er en forkortelse for General Data Protection Regulation og er nye personvernforordninger som må implementeres innen mai 2018 i EU og EØS-landene.

Hvem omfattes av reglene?

Lovverket vil gjelde enhver bedrift som håndterer personopplysninger, uansett bransje. Med GDPR forventes det at norske virksomheter innfører nye tiltak og rutiner for å ivareta personvernet – ellers må de ta konsekvensen i form av kraftige bøter.

Her er noen viktige GDPR-punkter:

  • Gjelder alle land tilknyttet EU, og er et standardisert regelverk: En felles lov for alle land.
  • Gjelder alle virksomheter som håndterer kundeinformasjon og personopplysninger. Uansett bransje. Fra frisørsalongen på hjørnet til store shippingselskaper.
  • Innebærer direkte regulering av databehandlere og strengere krav til behandling av personopplysninger
  • Store konsekvenser i form av kraftige bøter for brudd: Opptil fire prosent av selskapets årlige omsetning eller 20 millioner euro.

Til tross for at GDPR har sirkulert en stund i IT-bransjen, viser det seg at mange bedriftsledere ikke har nok innsikt om den nye personvernordningen. I noen tilfeller har de ikke engang hørt om GDPR. Få selskaper har startet arbeidet med å tilpasse seg den nye ordningen. Dette til tross for at Datatilsynet lenge har anbefalt at man begynner arbeidet.

Rådene fra Datatilsynet:

  • Ha oversikt over hvilke personopplysninger dere behandler:
    Alle virksomheter som samler inn eller bruker personopplysninger skal ha oversikt over hvilke personopplysninger det er snakk om, hvor de kommer fra og hva som er det rettslige grunnlaget for behandlingen.
  • Sørg for å oppfylle dagens lovkrav:
    Overgangen til de nye reglene blir lettere om dere etterlever kravene i personopplysningsloven, som gjelder i Norge i dag. Har dere gode rutiner for internkontroll som fungerer etter hensikten og er kjent i organisasjonen, er det lettere å få oversikt over hva dere må endre.
  • Sett dere inn i det nye regelverket:
    Dere finner forordningsteksten på Datatilsynets nettsider. Der fylles det også på med artikler om de nye reglene etter hvert som vi utarbeider dem.
  • Lag rutiner for å følge de nye reglene:
    Gå gjennom rutinene dere har for behandling av personopplysninger. Oppdater dem etter nytt regelverk der det trengs. Dokumenter de nye rutinene, og legg en plan for nødvendige endringer. Er systemene deres laget for å ivareta kravet til innebygd personvern, dataportabilitet og personvern som standardinnstilling? Klarer dere å fange opp og besvare henvendelser fra borgerne innen én måned? Endringer i systemer og rutiner tar tid.

Kilde: Konica Minolta

 

Relaterte saker

Publisert: 31. mars 2020

Fremtidsfullmakt i Corona-tider

En fremtidsfullmakt er tenkt benyttet en gang i fremtiden når man er blitt så dårlig fungerende av demens eller annen alvorlig sykdom at man ikke greier å ivareta sine egne interesser selv. En vedvarende fullmakt derimot, trer ikraft fra dens opprettelse slik at den først kan brukes som en vanlig fullmakt, og deretter går over […]

Publisert: 25. mars 2020

Kassasystem til salgs fra konkursbo

Kassasystemet befinner seg i selskapets tidligere butikklokale i Kvelde (Vestfold/Telemark). Tidligere utleier (dvs. eier av lokalet) vil være behjelpelig med å få utstyret overlevert til kjøper ved eventuelt salg. For ordens skyld presiseres at bostyrer ikke har befart utstyret selv, kun mottatt informasjon og finn-annonsen fra konkursdebitor. Dersom dette er av interesse, bes om at […]

Publisert: 22. mars 2020

Betalingsproblemer som følge av coronatiltakene? Be om gjeldsforhandling tidligst mulig

Hva innebærer gjeldsforhandling? En skyldner som får betalingsvansker og ikke kan betjene sine løpende økonomiske forpliktelser etter hvert som de forfaller, kan begjære offentlig gjeldsforhandling dersom han ikke makter å fremforhandle en privat løsning med sine kreditorer.   Gjennom gjeldsforhandlingen vil det kunne oppnås en gjeldsordning som begrenser kreditorenes adgang til å begjære konkurs eller til […]

Publisert: 19. mars 2020

Rett til omsorgspenger under coronakrisen

Hvis du er arbeidstaker, selvstendig næringsdrivende eller frilanser kan du bruke omsorgsdager når du må være borte fra jobben din fordi barnehagen eller skolen er stengt og du da må være hjemme for å ta deg av barn. Forutsetningen for rett til omsorgspenger at du: bor sammen med barnet og den andre forelderen, eller har […]

Publisert: 18. mars 2020

Større behov for cyber security under coronakrisen – et samfunn i unntakstilstand øker faren for dataangrep

Verden er i endring. Det er uenighet om mye, men knapt noen tviler på at næringsliv, arbeidsliv og samfunnet rundt oss er inne i en hurtigspinnende endringskarusell som vi kanskje aldri har sett før. Robotisering, kommunikasjonsteknologi, autonomi, kunstig intelligens, alt ser ut til å bli mulig samtidig, og det vi visste i går kan bety […]

Publisert: 18. mars 2020

Endrede regler om rett til sykepenger under coronaepidemien

Smittet eller antatt smittet Pasienter som er eller antas å være smittet av koronavirus kan ha rett til sykepenger. Personer som har, eller etter en faglig vurdering fra lege antas å ha, en smittsom sykdom, jf. smittevernloven, vil kunne ha rett til sykepenger. Det innebærer at også ansatte som reelt sett er i stand til […]