Du treffer advokat Sandra Dueland på ALD i Bergen

I hvor stor grad kan arbeidsgiver endre arbeidsoppgavene til de ansatte?

Har du behov for å endre dine ansattes arbeidsoppgaver, ansvarsområder, arbeidssted eller stilling?  Her får du noen korte tips fra advokat Sandra Dueland for hvor langt du som arbeidsgiver kan gå, når du skal gjøre endringer i de ansattes arbeidsforhold.

Arbeidsgiver har rett til å organisere, lede, kontrollere og fordele arbeidet. Denne adgangen er imidlertid begrenset ved at en må holde seg innenfor de rammene som gjelder for arbeidsforholdet.

Hva mener vi med «arbeidsgivers styringsrett»?

Arbeidsavtalen, tariffavtale og lov begrenser etter dette arbeidsgivers styringsrett. Det er disse som setter rammene for hvilke endringer arbeidsgiver ensidig kan foreta seg.  Som en hovedregel kan man si at arbeidsgivers styringsrett ikke kan brukes til å foreta endringer som gjør at stillingens grunnpreg endres.

Hvor går grensen for arbeidsgivers styringsrett?

Grensen for arbeidsgivers styringsrett ved endring av arbeidsoppgaver ble satt på spissen i lagmannsrettens avgjørelse i sak LG-2020-148805.  Spørsmålet var om arbeidsgiver kunne pålegge styrmenn på ferger det overordnende ansvar for å drifte selvbetjente kiosker på fergene.

Lagmannsretten slo fast at drift av selvbetjente kiosker åpenbart ikke tilhørte arbeidsoppgavene til styrmenn, men dette alene tilsa ikke at endringen var ulovlig iht. arbeidsavtalen, tariffavtalen og stillingsinstruksen. Flertallet la vekt på at kioskdriften ikke skilte seg vesentlig fra de andre administrative oppgavene som tilhørte styrmennene. Retten kom dermed til at styrmennenes hovedoppgaver ikke ble endret, og at endringene i arbeidsoppgaver derfor måtte godtas. Avgjørende momenter i denne saken var at

a) de nye arbeidsoppgavene var av begrenset omfang,

b) at de ikke skilte seg fra andre administrative oppgaver de allerede hadde og

c) at endringene kom av digitalisering og automatisering som er en del av samfunnsutviklingen.

I en eldre dom inntatt i Rt. 2000 s. 1602 vurderte Høyesterett grensene for arbeidsgivers styringsrett ved spørsmål om endring av arbeidssted. Saken gjaldt to brannmestre som hadde arbeidet på brannbåten Nøkk og ble besluttet overført til brannvesenets hovedstyrke på land. Dette innebar at arbeidstakerne ville inngå i den ordinære utrykningsstyrken på brannvesenets utrykningskjøretøy. Nøkk hadde ikke hatt utrykning på mange år, mens hovedbrannstasjonen hadde svært mange uttrykninger hvert år. Høyesterett la til grunn at brannmesterne måtte tåle en så stor endring i sitt arbeidsforhold, og la vekt på at den samfunnsmessige utviklingen tilsa dette samt at begge brannmestrene beholdt sin grad, stilling og lønn.

Hva om arbeidsgiver handler ut over grensen for sin styringsrett?

For det tilfellet at endringene i arbeidsforholdet overstiger grensene for arbeidsgivers styringsrett kreves det samtykke fra arbeidstakeren gjennom avtale eller så må endringene skje ved en endringsoppsigelse. Det er viktig å merke seg at det stilles like strenge krav til en endringsoppsigelse som til en ordinær oppsigelse.

Trenger du mer veiledning?

Ta kontakt med oss hvis du trenger hjelp til å vurdere styringsrettens rekkevidde i ditt arbeidsforhold. Vi bistår både arbeidsgivere og arbeidstakere i saker som gjelder styringsrettens rekkevidde, endringsoppsigelse, alminnelig oppsigelse og avskjed.

Relaterte saker

Publisert: 16. september 2024

Klar for Ung i Næring H2024?

Sammen med våre gode samarbeidspartnere Næringsforeningen Haugalandet, Maritimt Forum Haugalandet og YoungShip Haugalandet arrangerer vi @Ung i Næring i Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund AS sine kontorer i Haugesund den 24. oktober. Meld deg på før det blir fullt via denne lenken: https://lnkd.in/dsr5nWEM #UngiNæring #MaritimtForum #YoungShip Eurojuris International Eurojuris Norge

Publisert: 16. juni 2024

Advokat Eike prosederer sak om likebehandlingsprinsippet i vikarbyrådirektivet for Høyesterett

Saken gjelder en anke til Høyesterett over Gulating lagmannsretts dom 6. februar 2024, og saken gjelder lønnskrav fra arbeidstakere i et bemanningsforetak.  Det rettslige spørsmålet er om likebehandlingsprinsippet i arbeidsmiljøloven § 14-12 a kommer til anvendelse for arbeid som utleid til innleieselskaper med virksomhet på flerbruksfartøyer i offshorenæringen eller om arbeidsforholdet er omfattet av skipsarbeidsloven […]