Suspensjon av arbeidstaker

Oppsigelse på grunn av arbeidstakers forhold

Den nytilsatte vaktmesteren snakket stadig nedsettende om borettslagets styre og nektet å følge «kvinnfolkenes» instrukser. Han skjelte ut andre beboere, men innså aldri at det var han som var problemet. Tingretten la til grunn at arbeidsgiver hadde forsøkt løse konfliktene med å sette inn tilstrekkelig og relevante tiltak. Saken ble prosedert av vår advokat Odd Gunnar Kallevik.

Alle snakket om vaktmesteren

Den nytilsatte vaktmesteren snakket stadig nedsettende om borettslagets styre og nektet å følge «kvinnfolkenes» instrukser. Han skjelte ut andre beboere, men innså aldri at det var han som var problemet. Han tapte oppsigelsessaken i retten.

Saken er også omtalt i Haugesund Avis

Saksøker som  var ansatt som vaktmester i et borettslag i Haugesund  fra august 2013 inntil han ble oppsagt mai 2016 med 3 måneders oppsigelsestid, saksøkte borettslaget, da han mente at oppsigelsen var ugyldig.

Avgjørende er om oppsigelsen i dette tilfelle kan sies å være saklig begrunnet i arbeidstakerens forhold

Utgangspunktet for tingretten vurdering var arbeidsmiljøloven § 15-7. Avgjørende er om oppsigelsen i dette tilfelle kan sies å være saklig begrunnet i arbeidstakerens forhold. Dette er i Rt-1984-1058 jfr. 1067 prinsipielt utlagt slik at «domstolene kan prøve om oppsigelsen bygger på et riktig og fyllestgjørende faktisk grunnlag, om den begrunnelse som ligger til grunn bygger på relevante argumenter, om vurderingen har tilstrekkelig bredde, således også om avveiningen omfattet de rimelighetshensyn som gjør seg gjeldende i forhold til arbeidstakeren».

Arbeidsgiveren som er nærmest til å ha bevisbyrden for de faktiske forhold som oppsigelsen bygger på

Tingretten viste  videre til at det er arbeidsgiveren som er nærmest til å ha bevisbyrden for de faktiske forhold som oppsigelsen bygger på. Det er de forhold som forelå på oppsigelsestidspunktet som må legges til grunn. Tingretten la til grunn at arbeidstaker utviste manglende samarbeid, manglende oppfølgning av oppgaver og instruksbrudd.  Dette var ikke enkeltstående eller periodevis opptreden- men en gjennomgående holding – med gjentatte forgåelser over tid – hvor arbeidstaker utviste uvilje mot styret og de beslutninger som ble tatt.

Tingretten konstaterte at vaktmesteren ikke hadde opptrådt lojalt

Tingretten konstaterte at vaktmesteren ikke hadde opptrådt lojalt. Vaktmesteren sin opptreden var konfliktsøkende og har b.la ved å trosse røykeforbudet gjentatte ganger bevisst trosset dette. Retten pekte også på at vaktmester hadde involvert andre benoere i sine synspunkter for driften av borettslaget og i den forbindelse snakket nedsettende om ulike styrelederes/-medlemmers kompetanse.  Retten uttalte i den anledning: «Flertallet finner det bevist at vaktmesterens opptreden har bidratt til store samarbeidsproblemer med det til enhver tid sittende styret, og under sin partsforklaring viste han etter rettens oppfatning også at han ikke har forståelse for – eller innsikt i- hvordan hans opptreden har ført til disse konfliktene og samarbeidsproblemene»

Tingretten la til grunn at arbeidsgiver hadde forsøkt løse konfliktene med å sette inn tilstrekkelig og relevante tiltak.

Borettslaget ble frifunnet og tilkjent saksomkostninger. Saken ble prosedert av vår advokat Odd Gunnar Kallevik

Relaterte saker

Publisert: 24. april 2023

Vi ansetter nok en advokatfullmektig

Elisabeth Torkellsen er ansatt som advokatfullmektig hos oss.  Elisabeth er «ekte Karmøybu», oppvokst på beste vestkant og er utdannet ved Universitetet i Bergen.  Hun tiltrer i august 2023.

Publisert: 31. mars 2023

Endringer i innleiereglene får store konsekvenser for næringslivet i vår region

Bakgrunn Den store hovedregelen i norsk arbeidsliv er fast ansettelse mellom en arbeidsgiver og en arbeidstaker (et såkalt «topartsforhold»). Midlertidig ansettelse og innleie er unntak fra dette, og krever hjemmel i lov for å være tillatt. Solbergregjeringen utvidet retten til innleie og midlertidig ansettelse for å gi virksomhetene mer fleksibilitet. Støre-regjeringen har varslet – og […]

Publisert: 19. mars 2023

Kvinnovasjonssamling hos Eurojuris Haugesund

Selv om det har vært en positiv utvikling, er det fortsatt arbeid å gjøre for å øke antall kvinnelige styremedlemmer i mindre selskaper og i andre bransjer enn de mest tradisjonelle. Det er også viktig å fortsette arbeidet med å rekruttere og utvikle kvinnelige ledere, slik at flere kvinner blir kvalifiserte til å ta på […]

Publisert: 8. mars 2023

Gratulerer med Kvinnedagen

Så langt har ingen land i verden oppnådd full likestilling, selv om temaet har stått på agendaen i mer enn 100 år. Fortsatt opplever mange kvinner og jenter diskriminering basert på kjønn, bl.a. knyttet til manglende rett til utdanning og helsetjenester, vold i hjemmet, tvangs­ekteskap, kjønnslemlestelse og menneske­handel. Kvinner har dessuten i snitt lavere lønn […]

Publisert: 9. januar 2023

«Hjalp svigermor med nettbanken – fikk beskjed om at det ikke var greit»

Med en stadig mer digital hverdag er problemstillingen som tas opp i artikkelen til NRK noe de fleste av oss kan kjenne oss igjen i.  Behovet for å ha det formelle i orden før man hjelper eldre slektninger eller bekjente via digitale ordninger er viktig. Løsningen på dilemmaet er i de aller fleste tilfeller en […]

Publisert: 3. januar 2023

Regelendring med stor betydning for entreprenørene

  Ved gjennomføringen av større eller mindre byggeprosjekter, kan det ofte oppstå konflikter eller uenighet mellom entreprenør og byggherre. Dette vil ofte være ved fastsettelsen av vederlaget, der det kan oppstå spørsmål om hvem som eventuelt skal lastes for tilleggsarbeid, størrelsen eller justering av kontraktssummen og så videre.  I tilfeller hvor oppdragsgiver ikke vil betale […]